Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/f1005753/domains/www.doftoverkanslig.se/diskussion/common.php on line 106 doftoverkanslig.se • Visa tråd - Att prata om, att inte tåla dofter och kemikalier

Att prata om, att inte tåla dofter och kemikalier

Här kan du berätta om brev du skrivit till handeln, myndigheter, politiker eller andra viktiga instanser. Vill du uppmana andra att påverka ?
Skriv här !

Att prata om, att inte tåla dofter och kemikalier

Inläggav Eivor 2009-09-22 07:27

Hej!

Hur känsligt är det, att prata om att inte tåla dofter och kemikalier?

Enligt forskning är över en halv miljon personer i Sverige doftöverkänsliga. Fler kvinnor än män är drabbade, enligt forskningen.

Jag har funderat varför det inte blir mer uppmärksammat som ett tillgänglighetsproblem?

Jag upplever att många som är doftöverkänsliga vill inte tala om att det är ett problem. Nivån kanske är sådan att man genom undvikande av situationer klarar sig någorlunda?

Skulle vara intressant att höra vad ni andra tycker?

Hälsn/Eivor
Eivor
 
Inlägg: 191
Blev medlem: 2007-10-31 21:55

Re: Att prata om, att inte tåla dofter och kemikalier

Inläggav april79 2009-09-23 21:17

Jag kan bara svara för min del att jag generellt är väldigt dålig på att tala om min doftöverkänslighet, eftersom att människor i allmänhet verkar uppfatta detta som just att man är "överkänslig" och inte "sjuk på riktigt". Ofta när jag försöker uppmärksamma vänner och familj (föräldrar, syskon etc) verkar det som att de rentutav tar illa upp för att jag tar upp det och kan nog inte riktigt förstå varför de inte ska kunna ha rätten att använda parfym, sköljmedel som luktar gott, krämer etc. etc. Förståelsen är otroligt liten! Jag har astma i grunden så jag brukar säga det istället och det går då lite bättre men gör inte så stor skillnad. Jag lever i ett helt doftfritt hem men ute i samhället känner jag tyvärr inte att jag kan kräva särskilt mycket alls och undviker nog istället platser och människor som skapar problem. Men jag önskar verkligen att det inte hade behövt vara så. Frågan är bara hur man ska kunna få bort dofter generellt, känns omöjligt!
april79
 
Inlägg: 43
Blev medlem: 2008-06-12 11:59
Ort: Varberg

Re: Att prata om, att inte tåla dofter och kemikalier

Inläggav white 2009-09-24 21:42

Hej
jag är helt ny här på forumet och kan bara säga att jag känner igen mig mycket väl i din beskrivning.
white
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 2009-09-24 21:35

Re: Att prata om, att inte tåla dofter och kemikalier

Inläggav white 2009-09-24 22:05

Hej igen,
det känns som om man blir ganska dåligt bemött när man försöker förklara sina problem. Det är som om man är en typ av börda för omgivningen, ibland vet jag inte hur tydlig man ska vara, det går liksom inte in ens hos de närmaste. Mer fokus på det här problemet i media vore inte helt fel tror jag.
white
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 2009-09-24 21:35

Re: Att prata om, att inte tåla dofter och kemikalier

Inläggav Ingvor 2009-10-02 13:08

Hej,

jag försöker påverka genom att skriva ett meddelande via mejl eller att ringa upp och påtala hur jag mår när jag konfronteras med dofter och kemikalier. Det är mitt enda sätt att nå ut samt att jag har min hemsida/blogg: http://www.doftfri.se.
Många har aldrig hört talas om denna sjukdom och får nu en tankeställare. Det kan till och med hända att jag återkommer efter några månader och frågar hur det har gått efter mitt påtalande? Hur reaktionerna har varit osv. Jag är nog en envis person och vill förmedla vad jag känner på detta vis.

Nyligen återkom jag till den vårdchef för ambulanssjukvården i Borås, som jag först hade mejlat till angående starkt parfymerad personal som kom in i mitt hem, samt ringde upp honom och fick veta att han hade startat en hearing angående doft- och kemikalieöverkänslighet och att han skulle ha vår hemsida och vårt Infohäfte på storbild inför sin personal. Han skulle även ta kontakt med Alingsåsområdet också. Jag brukar även återkomma till de politiker, som fått påhälsning av mig och ställa följdfrågor hur ditten och datten har gått.

Jag får hjälp av min äldsta dotter att förmedla till annan personal/vänner hur anhöriga upplever hur det är att leva med denna sjukdom/funktionshinder. För som sagt var, man är inte själv utan hela familjen med släkt, skola och de vänner som är kvar, är involverad.

Ge er inte, gå på i ullstrumporna! :wink:
Ha det gôtt!
Ia
Ingvor
 
Inlägg: 59
Blev medlem: 2007-07-17 19:56


Återgå till Påverka och skapa opinion

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron